Trochę o Yerba Mate – co musisz wiedzieć przed kolejnym drinkiem

-

Yerba mate
Drzewo Yerba Mate, znane również jako yerba mate, to gatunek drzewa z rodziny modrzewiowej, gatunku Ilex. Drzewo rodzące owoc słynnej rośliny herbaty, Yerba Mate, znajduje się w lasach deszczowych Amazonii w Brazylii i Peru. Zostało nazwane przez hiszpańskiego pisarza, podróżnika i podróżnika Gastona de la Ribera „drzewem życia” ze względu na wiele zastosowań dla człowieka. Według legendy drzewo yerba mate może wyleczyć człowieka ze wszystkich dolegliwości, chociaż nie zostało to udowodnione. Kora tego drzewa ma wiele zastosowań zarówno leczniczych, jak i szamańskich.

Yerba Mate to wywar z suszonych strąków olbrzymiego kwiatu yerby, którego liście są długie, cienkie, ciemnozielone i aromatyczne. Jest czasami nazywany „drzewem życia”, ponieważ zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla zdrowia człowieka. Duża ilość polifenoli znajdujących się w tej super zdrowej żywności sprawia, że ​​są to niezwykłe naturalne herbaty do napojów.

Niektóre z najczęstszych zastosowań yerba mate to aromat do herbaty, leków i kosmetyków, napój energetyczny i afrodyzjak. Zioło ma ostry, prawie ziemisty smak, który według niektórych przypomina smak palonego drewna. Główny smak jest gorzki, ale dostępne są inne subtelne smaki. Ze względu na gorzki smak niektórzy nazywają go „brudnym popiołem”.

Istnieją dwa główne sposoby na zrobienie tej herbaty ziołowej: jeden to ugotowanie liścia i dodanie cukru lub miodu do wrzącej wody, a drugi to wyciągnięcie liści z rośliny i zaparzenie z niej napoju. Większość ludzi preferuje drugą metodę, ponieważ jest łatwiejsza i szybsza. O ile zaparzanie herbaty yerba mate nie jest skomplikowane, o tyle wyciągnięcie ziół w postaci płynnej i wypicie napoju może być dość trudne.

Stosując yerba mate jako herbatę, należy pamiętać o kilku rzeczach: po pierwsze, nie należy jej spożywać w dużych ilościach, ponieważ herbata może mieć gorzki smak. Dlatego nigdy nie należy go żuć podczas picia. Żucie zioła może spowodować gumowatą sytuację, która może spowodować, że liście herbaty stracą swój smak. Aby wypić yerba mate, liście należy najpierw zerwać i wysuszyć, a następnie pokroić na trzycalowe kawałki. Następnie liście herbaty należy namoczyć w około dwóch filiżankach gorącej wody z jedną łyżką suszonych liści herbaty na filiżankę.

Chociaż yerba mate jest jedną z najpopularniejszych obecnie stosowanych herbat ziołowych, stała się również ulubioną przez wielu ze względu na korzyści zdrowotne. Roślina była używana w Amazonii od setek lat jako tonik leczniczy. W Brazylii i kilku innych krajach Ameryki Południowej zioło jest używane w leczeniu różnych dolegliwości, z których niektóre podobno obejmują wszystko, od bólów głowy po grzybicę stóp. Mimo że zdecydowana większość opinii o tej herbacie ziołowej mówi o pozytywnych doświadczeniach z jej stosowaniem, nadal potrzeba trochę badań, aby dowiedzieć się, czy jest ona odpowiednia dla Ciebie.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *